skip to Main Content

De criteria van het candida-syndroom/candidiasis/CSOM volgens E. Metz
1. hypoglycaemi, schommelend en te laag bloedsuikernivo en lage bloeddruk
2. spijsverteringsklachten, zoals maagklachten, gasvorming, constipatie of diarree, malabsorbtie
3. vaak moeten eten tussen de maaltijden en trek in zoetigheid, koolhydraatrijke en zoute producten
4. buikpijn;
5. duizeligheid, zweverigheid, flauwvallen
6. hoofdpijn
7. wazig zien
8. trillerigheid
9. kinderen gaan tegen etenstijd of pauze met hanepoten schrijven en worden dwars en onrustig
10. allergieën, intoleranties.
11. recidiverende infecties
12. hormonale klachten, menstruatieklachten, libidoverlies
13. vaginale jeuk
14. plakkerige huid
15. psychische klachten: emotionele labiliteit, irrationele angsten, irritatie, gespannenheid, depressies e.d.);
16. lusteloosheid, vermoeidheid, uitputting
17. concentratie- en geheugenvermindering
18 verstoord energiemetabolisme, eten vermindert de klachten.

De Stichting Orthomoleculaire Educatie zegt hierover: “Dit geheel van symptomen, in de VS wel candida-related-complex genaamd, is, hoewel zeker niet levensbedreigend, wel een ziektebeeld dat het welzijn van de patiënt steeds verder miniseert. In de terminale (onbehandelde) fase leeft de patiënt vrijwel als een kasplant: hij/zij heeft totaal geen energie meer, is overal allergisch voor, heeft absoluut geen stressbeheersing meer en is depressief. Men is dan allang arbeidsongeschikt.

“Dit ziektebeeld wordt ten onrechte genegeerd of gebagatelliseerd door de reguliere sektor. Het kan zelfs de oorzaak zijn van relatieproblematiek en echtscheidingen, onverklaarde agressie, sociaal verval, onbeheerst gedrag en zelfs kindermishandeling” ~ E. Metz

De hypoglycaemie en de neurotoxinemie, die een schimmelinfectie met zich meebrengt wordt door de huisarts zelden serieus genomen. In mijn eigen familie is het herhaaldelijk voorgekomen dat de h.a. adviseerde maar wat meer drop te gaan eten, om de bloeddruk te verhogen bij duizeligheid…., waardoor de symptomen verergerden o.a. door de suikers.Veel mensen kennen de uitdrukking CSOM nog niet, vandaar Candidiasis/CSOM. Bij mensen met CVS/ME is er meestal sprake van een complexe casuistiek, waar onder andere schimmelinfecties een rol spelen. Een primaire CSOM is niet moeilijk te behandelen, regulier of natuurgeneeskundig. Maar een secundaire opportunistische schimmelinfectie, algemeen of tropisch is behoorlijk hardnekkig. Die is mettertijd dimorf gemuteerd en/of coexistentioneel met parasieten en andere micro-organismen, zoals bijvoorbeeld met pfeiffer. Deze vormen zijndermate conditionerend voor de patient dat het invaliderend kan worden. Dan moet je niet alleen de schimmel, maar ook de vroegste oorzaak behandelen. Niet alleen bestrijden, maar de homeostase herstellen, door voeding, suppletie en natuurgeneeskundige middelen. Oorzaken van Candidiasis: antibiotica, antibiotica en antibiotica. Amalgaambelasting, suikerhoudende voeding, ook kunstsuikers, we eten teveel koolhydraten: aardappels, tarwe en pasta’s en in verhouding veel te weinig groente.

Back To Top