skip to Main Content

Vlaams onderzoek bevestigt virus bij CVS-patiënten. Of toch niet?

Vlaams onderzoek bevestigt virus bij CVS-patiënten. Of toch niet?

 

VUB-hoogleraar K. De Meirleir zegt in een mededeling sporen te hebben gevonden van het XMRV-virus bij patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom. Dit bericht kreeg ruime aandacht in de gewone pers, maar verdient toch enige kanttekening.

Eerder hadden Amerikaanse onderzoekers een mogelijk verband gelegd tussen het XMRV-virus en chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), maar dat verband werd niet teruggevonden door Britse onderzoekers. XMRV is een virus dat bij muizen leukemie kan veroorzaken.
De Meirleir probeert al jaren aan te tonen dat een of andere infectie aan de basis ligt van CVS. In het verleden heeft hij geregeld doorbraken op dat vlak gemeld, die echter nooit konden worden bevestigd. Ook de diagnostische tests en behandelingen die hij met de regelmaat van de klok voorstelt, zijn zeer omstreden.

Wat het XMRV-virus betreft, verwijst De Meirleir naar een onderzoek dat hij heeft gedaan in samenwerking met het Belgisch biotechnologiebedrijf R.E.D. Laboratories. De resultaten van dat onderzoek moeten evenwel nog gepubliceerd worden.
Intussen biedt RED-Laboratories op haar website al wel een bloedtest aan voor XMRV, in samenwerking met het Amerikaanse Whittemore Peterson Institute (dat de eerste studie over XMRV publiceerde). Ze bieden ook een test aan voor RNAse L van hetzelfde Amerikaanse instituut. De test kost 320 €. Succes niet gegarandeerd want RED-laboratories zelf geeft toe dat de gevoeligheid van de test nog verder moet worden geëvalueerd, dat een negatieve test niet betekent dat u niet besmet bent.

Over de betekenis van een positieve test (wat dus zou wijzen op XMRV-virus in het bloed) kan volgens RED-laboratories momenteel geen enkele uitspraak worden gedaan ( www.redlabs.com). Waarom u zich dan zou moeten laten testen, is dus niet meteen duidelijk.
Alles wijst erop dat De Meirleir vooral reclame wil maken voor zijn eigen winkel. Hij is namelijk mede-oprichter en mede-eigenaar van Red Laboratories, en is momenteel verbonden aan de door hem opgerichte Himmunitas Foundation, een privé-kliniek voor de behandeling van CVS met zetel in Brussel. Een volledige CVS-testbatterij bij Himmunitas kost ruim 2.000 € (niet terugbetaald door het ziekenfonds). Een consultatie bij De Meirleir kost 250 €, wat eveneens niet wordt terugbetaald…

Voor het originele artikel : http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=7695

lia

Back To Top